6 lat temu uciekli od cywilizacji oraz pracy w korporacji i osiedlili się w niewielkiej wiosce na skraju Kaszub. Postanowili hodować kozy i produkować najlepsze kozie sery. I tak powstała Kaszubska Koza. Dziś ich sery można dostać w najlepszych restauracjach w Polsce i w Europie. Odwiedziliśmy Tomka i Honoratę, niezwykłych ludzi tworzących kulinarne dzieła sztuki
Gospodarstwo Kaszubska Koza
Nie jest łatwo ich znaleźć bo Robaczkowo to nawet nie wioska. To zaledwie 4 chałupy otoczone lasem i łąkami. W sumie to 3 i pół – śmieje się pani Honorata, tłumacząc jednocześnie, że ten czwarty pełni wyłącznie funkcję domku letniskowego.
>> Ruszamy w Polskę by znaleźć ciekawe miejsca na wakacje i niezwykłych ludzi
Przy wjeździe do gospodarstwa wita nas uśmiechnięta koza, a kolejna szczerzy się do nas ze znaku drogowego. Skudłacony golden retriever trąca nas nosem domagając się pieszczoty i leniwie próbuje pomerdać ogonem na przywitanie.
– Jest bardzo chory – tłumaczy gospodyni. Weterynarz sugerował by go uśpić ale to przecież członek rodziny. Póki więc daje radę niech sobie spaceruje. Kiedyś był to pies wybitnie kanapowy, a od czasu gdy przeprowadziliśmy się na wieś całe dnie spędza na dworze. Wygląda na to, że tu jest szczęśliwy. Zresztą zupełnie jak my – kończy ze śmiechem i wraz z mężem z dumą zaczyna prezentować swoje wyroby.
To kozidymek, ser farmerski, lekko wędzony, zdobywca 1 miejsca na Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. Tuż obok pijana koza i kozia rura. Też medaliści, nagrodzeni na Międzynarodowych Targach Poznańskich. I jeszcze Kozanostra, która podbiła serca i podniebienia jury na festiwalu w Sandomierzu.
A oprócz tego są jeszcze: gbur, babki kozie, knopek czy kaszubski pleśniak. I wiele innych bo Tomasz i Honorata uwielbiają eksperymentować i tworzyć nowe, kozie pyszności.
Jak powstają kozie sery ?
Gdy zaczynali mieli 7 kóz. dziś stado liczy już prawie 70 sztuk. Pan Tomasz wszystkie zna z imienia i gdy oglądamy zagrodę woła każdą i każdej poświęca choćby chwilę uwagi.
– Niektórym się wydaje, że kozie sery to super pomysł na biznes ale to przede wszystkim ciężka i mozolna praca. Samo ręczne dojenie zajmuje codziennie po 6 godzin – podkreśla tuląc po kolei swoje „dziewczynki” i dodaje, że dla nich hodowla kóz to pasja i pomysł na życie.
I chyba właśnie ta pasja i miłość do zwierząt powodują, że sery powstałe w Kaszubskiej Kozie nie mają sobie równych. Doceniają to zarówno indywidualni smakosze jak i najlepsi restauratorzy w Polsce: Wojciech Modest Amaro, Agnieszka i Marcin Kręgliccy i wielu, wielu innych.
Gdzie kupić kozie sery od Kaszubskiej Kozy ?
Niestety (chociaż może lepszym określeniem byłoby na szczęście) nie dostaniecie ich w żadnym sklepie. Tomka i Honoratę spotkać można czasem na targach ze zdrową żywnością i festiwalach sera. Chociaż teraz już nie na wszystkich.
– Najważniejsze są dla nas imprezy w Sandomierzu i Lidzbarku Warmińskim – podkreślają zgodnie.
Najlepiej wybrać się więc samemu na Kaszuby i odwiedzić gospodarstwo Kaszubska Koza oraz jego przesympatycznych gospodarzy. A gdy już raz zasmakujecie w ich kozich serach to gwarantuję, że będziecie chcieli więcej.
Tomasz i Honorata zapewniają, że prowadzą też sprzedaż wysyłkową. Na szczęście, bo nasze wydawało by się spore zapasy zrobione podczas wizyty zniknęły z lodówki w błyskawicznym tempie …
Kaszubska Koza – jak dojechać ?
Najprościej dojechać do Kaszubskiej Kozy od strony Wiela. Jadąc od strony Borska trzeba przejechać przez wieś kierując się na Lubnię i Borsk i prawie przy wyjeździe będzie oznaczony drogowskazem zjazd w prawo, na szutrową drogę prowadzącą do Robaczkowa. Można również skręcić w miejscowości Kliczkowy na Przytarnię jednak tą drogą trzeba będzie czasem jechać na tzw „czuja” lub zapytać kogoś w którym momencie skręcić w odpowiednią polną drogę. Kaszubską Kozę znajdziecie też na facebooku, tel. 533495488 – strony swojej nie mają.
Tekst ukazał się również w tygodniku Nasze Miasto:
Wysmienite kozie sery.Moj faworyt to kozidymek i kropla .Ser Kropla lezy w lodòwce 3 miesiace i smakuje wybornie.Zamawiam sery telefonicznie i zawsze mam bardzo mila rozmowę z Panem Tomaszem.Zachęcam swoich znajomych do degustacji i wiem ze niektórzy juz skorzystali z tej oferty .Zycze Pani Honoracie i Panu Tomaszowi powodzenia zeby tworzyli tak smakowite rzeczy
Szanowni Państwo,
Wasze sery tak bardzo działają na zmysły , że nie możemy się powstrzymać , żeby nie zapytać o możliwość zamówienia? Bo rozumiemy , że kupić w sklepie nie można , to może chociaż zlitujcie się i wyślijcie nam -bierzemy każdy:))) i wszystkie:)))
Ale jak to zrobić?
Iwona i Ryszard Osieccy
Wystarczy znaleźć np na FB Gospodarstwo Kaszubska Koza i skontaktować się z gospodarzami – sery wysyłają też na wskazany adres ;-)